Relacions perilloses

El ja ex-governador de l'estat de Nova York, Eliot Spitzer, ha hagut de plegar per la seva afició a les prostitutes de luxe, contradictòria amb els elevats estàndards ètics que ell mateix s'havia fixat i amb la seva trajectòria com a fiscal estrictíssim, que a més de perseguir les pràctiques corruptes de personatges de Wall Street, havia portat als tribunals xarxes de prostitució com la que li proporcionava estones d'esbarjo en cambres d'hotel.

Barack Obama continua en la cursa per a la nominació com a candidat demòcrata a la presidència, que té gairebé guanyada, tot i les seves relacions perilloses amb el reverend Jeremiah Wright. Obama mai no ha amagat la influència d'aquest pastor evangèlic, però tot just ara s'ha fet públic el contingut d'algun dels seus sermons inflamats contra els EUA i el que identifica com el poder dels blancs. Entre les seves afirmacions es poden esmentar les següents:

* "We put Mandela in prison and supported apartheid the whole 27 years he was there."

* "America is still the number one killer in the world."

* "We are only able to maintain our level of living by making sure the Third World people live in grinding poverty."


* "Racism is the American way."

El mateix Wright va concedir un premi de reconeixement al líder de la "Nation of Islam" i reconegut antisemita Louis Farrakhan, i propaga teories conspiratives,
amb prèdiques com ara "The government lied about inventing the HIV virus as a means of genocide against people of color. The government lied.", o bé
"The government gives them the drugs, builds bigger prisons, passes a three-strike law and then wants us to sing 'God Bless America " a la qual cosa afegeix "No, no, no. God damn America, that's in the Bible, for killing innocent people.".
I això no són rumors ni suposicions, les gravacions estan penjades al YouTube, a l'abast de tothom. Tanmateix el senador Obama fa vint anys que és un feligrès de la "Trinity United Church of Christ", la parròquia d'en Jeremiah Wright, aquest pastor va oficiar-ne el casament amb Michelle Obama, en va batejar els fills, i és el seu mentor i pare espiritual. Quan Barack estudiava a Harvard s'empassava les gravacions dels sermons d'en Wright durant hores, i reconeix que el seu "evangeli social" el va portar a l'església negra. Els sermons d'en Wright són un gran espectacle, amb l'estil propi dels predicadors negres, però el seu contingut és de baixa demagògia victimista i manipuladora, com a mostra aquestes paraules: "Jesus was a poor, black man, who lived in a country and who lived in a culture that was controlled by rich white people"- un home negre?-i encara afegeix, "The Romans were rich, the Romans were Italian--which means they were European, which means they were white--and the Romans ran everything in Jesus' country.". Com assenyalava un comentarista polític nord-americà, seguint aquesta línia en Jeremiah ens faria creure que Jesús va ser assassinat per la màfia.
Es miri com es miri és impropi d'un home culte deixar-se seduir per aquesta xerrameca, però el fet esdevé més transcendent quan el seguidor d'en Wright aspira a la presidència dels EUA. Obama ja se n'ha desmarcat públicament, ha dit que no hi era present quan el pastor va fer alguns dels seus sermons més encesos, com ara quan, tot just una setmana després de l'11 de setembre de 2001, va dir, amb afectació teatral, allò que "America's chickens come home to roost", el mateix que Malcolm X va declarar en motiu de l'assassinat de John Kennedy. El candidat demòcrata primer va intentar treure's del damunt la llufa Wright dient que per a ell era com un d'aquells oncles que t'estimes però dels que no en comprateixes les opinions, i veient que aqueta era una excusa massa barata-els oncles te'ls trobes, els pastors, sobretot als EUA, te'ls tries tu mateix.- s'ha despenjat ara amb un discurs sobre la raça a Amèrica en que torna a proclamar la seva visió d'un país on les separacions racials siguin superades. Però l'Obama pot dir missa, el fet és que durant vint anys ha estat un membre fidel de la parròquia d'en Wright, que a més l'ha recolzat en tot moment al llarg de la seva carrera política,. Nogensmenys la família Obama ha fet aportacions a la "Trinity United Church of Christ" d'uns 20.000 dòlars.

Eliot Spitzer ha hagut de dimitir, principalment per la seva extrema hipocresia, però el seu principal problema el té amb la seva família, no amb el seu país. Si fos americà preferiria un governador que va de putes, sempre que ho fes discretament i se les pagués de la seva butxaca, que no un president amb vint anys de relació intensa amb un racista com Jeremiah Wright.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"I want to break free" (guia pràctica per fer un nou país)

Impressions de Turquia

El món no ens mira amb bons ulls