Garanties democràtiques

En Quim Brugué té raó, la consulta del 9N, ara mateix, no ofereix prou garanties democràtiques. ¿Com pot oferir garanties democràtiques una consulta que se celebra amb tot l'aparell de l'estat en contra, incloent-hi els mitjans de comunicació públics i privats de més audiència? ¿Quines garanties democràtiques pot haver-hi si l'estat en prohibeix la celebració, amenaça els funcionaris que han de portar-la a la pràctica i anuncia que emprendrà accions legals contra tots aquells càrrecs públics que adoptin les decisions necessàries per a la seva celebració? ¿Com es pot pot portar a terme una consulta homologable amb tots aquests obstacles? ¿amb una mà al davant i l'altra al darrera, sense poder utilitzar tots els recursos de la Generalitat i dels ajuntaments a ple rendiment, havent de cercar tota mena de subterfugis legals per continuar amb la seva preparació?
En Quim Brugué té raó, no hi ha prou garanties democràtiques, però per al professor Brugué, malgrat l'ofensiva implacable de l'estat espanyol, qui està actuant amb insuficient pulcritud és el govern català i els partits independentistes, perquè, oh sorpresa, promouen el vot pel sí-sí. Per reblar el clau posa d'exemple el clam per la independència dels alcaldes catalans reunits al Palau de la Generalitat, un acte, tot sigui dit, dels més emocionants que recordo darrerament. Com si els alcaldes, davant la imminència de la consulta, no poguessin expressar el que volen per al seu país. 
En Quim Brugué té tot el dret del món a renunciar a formar part de la Comissió de Control, encara que ho faci amb un cert grau de  nocturnitat, tot just tres dies després que el Parlament el nomenés amb el seu vistiplau.  Però és poc honest atribuir la seva decisió a les febleses del procés, que hi són, sense assenyalar-ne l'autèntic responsable, que no és un altre que l'estat espanyol i la seva acció inquisitorial contra la consulta. De fet, d'un home que es proclama defensor del dret a decidir dels catalans caldria esperar-ne una actitud de compromís i no pas de deserció en aquesta hora decisiva per al país. 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"I want to break free" (guia pràctica per fer un nou país)

Impressions de Turquia

El món no ens mira amb bons ulls