Apunts electorals

Venim d'una època de grans turbulències polítiques, marcada, d'una banda,  per la crisi i els escàndols de corrupció, i per l'altra, pel procés sobiranista, però per primera vegada des de 2008 s'endevina la possibilitat d'una recuperació econòmica. El trasbals dels darrers anys alimenta les expectatives de les noves formacions polítiques, si bé l'inici de la represa pot ajudar a consolidar les posicions dels alcaldes que hagin fet una feina ben valorada pels seus conciutadans.
En clau de procés sobiranista, que és el que més m'interessa, els resultats seran ambivalents. Tot apunta que, fora dels àmbits metropolitans, les forces sobiranistes, en conjunt, guanyaran posicions i tindrem uns ajuntaments més independentistes que mai a la major part del país. Per contra, a l'àrea metropolitana de Barcelona, a Tarragona i a Lleida, el PSC, tot i que perdent posicions, resistirà millor que a  la resta del país. Així mateix és a les ciutats grans i als entorns metropolitans on els engendres creats a l'entorn d'ICV-EUiA i Podemos poden obtenir millors resultats, tot i que per sota de les expectatives creades fins no fa pas gaire.  El PP baixarà, amb l'excepció del seu feu badaloní, on els salva el controvertit lideratge d'en Garcia Albiol, però el centredreta espanyolista es veurà reforçat amb l'ascens de Ciutadans, un partit capaç de sumar antic vot socialista i antic vot PP, en un exercici de transversalitat espanyolista, i fins i tot alguns antics votants despistats de CiU.  A la Catalunya metropolitana CiU pot perdre alguns regidors, però la recuperació a l'alça d'ERC i l'aparició de la CUP en alguns municipis grans  farà que hi hagi més regidors independentistes que en cap altre mandat municipal, si bé sense assolir-hi la majoria. 
La gran incògnita és Barcelona, i és la més important perquè els resultats que s'hi donin marcaran decisivament la interpretació que es faci d'aquestes eleccions. Si hi guanya Trias la lectura serà que el procés sobiranista segueix endavant, si hi guanya Colau la lectura serà que la nova esquerra espanyola s'imposa sobre el sobiranisme català.  Ambdues lectures són simplistes, en realitat, si Trias guanya per la mínima i ERC fa un resultat pobre no es podrà afirmar que les eleccions hagin estat un triomf sobiranista. De la mateixa manera, si Colau guanya per poc però CiU, ERC i CUP sumen més regidors que els 16 que tenen avui CiU+ERC, no serà sostenible afirmar que el sobiranisme ha estat derrotat o que ha reculat.
El procés sobiranista ha de continuar sigui quin sigui el resultat de Barcelona, però  el que passi el dia 24 de maig a la capital no serà innocu, sobretot per als ànims dels qui volem que les eleccions del 27S siguin un plebiscit en què Catalunya opti per la via independentista. 




Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"I want to break free" (guia pràctica per fer un nou país)

Impressions de Turquia

El món no ens mira amb bons ulls