La història s'escriu en pedra.
Res com l'arquitectura no deixa un llegat tan prolongat en el temps i alhora manté la capacitat de commoure segle rera segle. Ho penso arran de la visita a Madrid i a llocs com El Escorial, la ciutat de Toledo, la visió de les torres KIO, fins i tot el "Valle de los Caídos". Sense simpatitzar amb les idees que es troben en el fonament d'aquests edificis-l'art és inescindible de la ideologia- reconec que em generen interès i resulten evocadores del poder dels qui les van ordenar construir. Aquest reflexió se'm va fer molt present la darrera Setmana Santa quan vaig visitar París, on malgrat totes les revolucions i els moviments polítics i culturals que en un moment o altre han estat presents a la ciutat de la Llum (això no obstant, ara bastant fosca), allò que brilla amb més esplendor són les obres de les monarquies (borbònica i napoleònica) i de l'Església. Mentre les revolucions deixen un rastre de destrucció, els governants poderosos, encara que hagin estat un desastre, deixen un rastre de grandesa. A França els darrers presidents ho han entès i tots procuren abandonar el càrrec amb un llegat arquitectònic amb coartada cultural perquè els recordin: el centre Pompidou, la Biblioteca Mitterrand, i ara el Museu d'Art Exòtic de Chirac. I no s'equivoquen gens. Al cap de pocs anys els recordaran més per aquestes obres que no pas per la seva gestió. I més els val així.

Comentaris

Marc Arza ha dit…
És trist adonar-se com a la ciutat de Barcelona són les aportacions de modernismei noucentisme les que continuen lluint amb més força.

En arquitectura com en tants d'altres àmbits cal recuperar el caràcter pioner i agosarat del catalanisme de'n Prat i ser un banc de proves del món.

Salut,
Marc Arza Nolla
catalunyafastforward.blogspot.com

Entrades populars d'aquest blog

"I want to break free" (guia pràctica per fer un nou país)

Impressions de Turquia

El món no ens mira amb bons ulls