Tot allò que volíeu saber sobre el Pla de Sant Joan i no gosàveu preguntar

Què és el Pla de Sant Joan?
La gran plana no urbanitzada de la Palma.
Segons l’auditoria ambiental de la Palma es tracta d’un espai heterogeni que inclou la zona més planera de tot el terme (oliverars abandonats i una petita parcel·la activa), que connecta sense perdre continuïtat amb els penya-segats del Turó Roig i de Pallejà, al nord, i amb l’obaga de la riera de Rafamans, al sud.

És un espai d’especial valor mediambiental?
Sense ser excepcional és important per a la Palma i com a connector ecològic.
Es tracta d’un gran espai lliure en el marc d’un territori altament ocupat. Segons la mateixa auditoria ambiental, atesa la seva petita extensió i la presència de grans espais artificials al voltant, l’espai del Pla de Sant Joan actua en la xarxa dels espais naturals propers com un punt de pas per a les aus. Cal destacar-ne també la presència d’una ermita romànica.

Es poden construir cases al Pla de Sant Joan?
No.
Hores d’ara el Pla està classificat com a no urbanitzable i per tant no s’hi pot fer cap ús residencial i/o industrial. Sí que hi serien possibles altres usos com els agrícoles i ramaders, i activitats extractives com la que es porta a terme a la mina “Anna” de Ciments Molins.

En el futur, es podran construir cases al Pla?

Amb el POUM que s’està redactant no es podrà construir cap habitatge al Pla de Sant Joan .
L’actual proposta de revisió del Pla General, el nou POUM, rebutja tota possibilitat d’ús residencial, i preveu que a partir de la transformació d’un terç de la superfície en sòl destinat a usos d’alt valor afegit( oficines, comercials, educatius, científics, sociosanitaris...) es pugui preservar la resta del pla, que es qualificaria com zona verda i d’equipaments i passaria a ser de titularitat municipal per cessió urbanística obligatòria. Per tant l’ajuntament en seria el propietari i podria establir-hi usos d’ interès públic.

CiU vol construir habitatges al Pla de Sant Joan?
Rotundament NO.
Perquè no podem admetre que es creï un altre poble en paral·lel al nucli de la Palma. Ens vam segregar del municipi de Cervelló per poder ser UN SOL POBLE, no dos, que acabarien per formar dues comunitats separades que a més exigirien duplicitat de serveis i equipaments.

I l’Entesa-PSC, vol construir habitatges al Pla de Sant Joan?

Ells diuen que no, però no ofereixen cap alternativa.

Els documents del Pla General que es van redactar quan ELP-PSC estava al govern de la Palma pretenien mantenir l’actual classificació dels terrenys i destinar-los a usos públics, però sense preveure cap mecanisme perquè esdevinguessin de propietat municipal. En la mesura que la propietat és privada la seva pretesa destinació a usos públics és pura retòrica benintencionada, que a més deixaria el territori totalment desprotegit respecte a futures propostes de transformació. De fet una de les principals operacions de compra de terrenys al Pla es va produir quan l’ELP-PSC es trobava al govern municipal.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

"I want to break free" (guia pràctica per fer un nou país)

Impressions de Turquia

El món no ens mira amb bons ulls