La imatge de Barcelona

Potser sí que Barcelona està de moda, però què busca la gent que visita la nostra capital?, quina imatge se'n té a nivell internacional?.
Aquest cap de setmana assegut en un restaurant rus he vist un clip musical d'un grup que canta en anglès que va d'una parelleta de guiris que s'enrolla per Barcelona, però tot el que es pot veure del cap i casal són carrers insalubres de Ciutat Vella , l'interior indistingible d'una disco- potser la mítica New York del carrer Escudellers- i alguna cosa de la Sagrada Família. Ahir diumenge vaig veure el documental britànic sobre la compra de passaports falsos al "30 minuts", que novament ens mostra la Barcelona més canalla, on la periodista anglo-uzbeka no s'està de parlar-nos de l'elevat risc que suposen els carteristes a BCN i de com es va estar movent per uns carrers plens de prostitutes, delinqüents i drogaddictes. A sobre resulta que el passaport holandès que li proporciona un tal Collins i que manipula un altre immigrant nigerià és el més mal falsificat de la vintena de documents que obté durant el seu periple paneuropeu, és a dir, a sobre els nostres artesans de la documentació treballen malament. I encara recordo una pel·lícula que m'agrada molt, "L'auberge espagnol", sobre uns estudiants d'Erasmus que comparteixen pis al Raval, un film que està molt bé però que igualment ens presenta una Barcelona que no va més enllà de carrers estrets, foscos, humits i escrostonats, i alguna postal gaudiniana.
Em sembla que a Europa quan es parla de glamour i modernitat no es pensa precisament en Barcelona. En quant a imatge no hem millorat gaire respecte a allò que al segle passat descrivia l'escriptor francès de Mandiargues en la seva novel·la ambientada al "Barri Xino".

Comentaris

Donaire ha dit…
Honestament, no és cert.
Et podria donar moltes referències concretes sobre la imatge de Barcelona. És la destinació preferida per fer negocis a Europa, la ciutat amb més futur segons els TTOO, la primera ciutat on es faria un congrés internacional, una de les ciutats amb entrades al flickr, una de les ciutats top en les Film Commission i una de les ciutats més cool als ulls dels europeus.
Sincerament, crec que hem de ser més obejctius. La imatge exterior de Barcelona és excel·lent, magnífica. Si vols discutim si imatge i realitat coincideixen, però no em diguis que la imatge exterior de BCN és dolenta. No crec que ho creguis això.
Albert Guilera ha dit…
Tens raó don-aire pel que fa a tots els reconeixements que obté la ciutat, però al mateix temps veig que la imatge que en reflecteixen els mèdia no és tan bona, és més aviat cutre, les grans multinacionals (amb les excepcions que vulguis) no s'instal·len a BCN i quan per aquests móns de Déu et trobes algú que hi ha estat t'acaba parlant de la Rambla, del Luz de Gas i de l'Otto Zutz. Simplifico molt, ja ho sé, però alguna cosa hi ha de tot plegat.

Entrades populars d'aquest blog

"I want to break free" (guia pràctica per fer un nou país)

Impressions de Turquia

El món no ens mira amb bons ulls